2018 PROF ED and GEN ED REVIEWER ONLINE!




 2018 PROF ED and GEN ED REVIEWER ONLINE!


2018 LET Professional Education Reviewer


1. Who among the following needs least verbal counseling but needs more concrete and operational forms of assistance?
a. a child who has mental retardation
b. a child who has attention deficit disorder
c. a child who has learning disability
d. a child who has conduct disorder
2. Which teaching activity is founded on Bandura’s Social Learning Theory?
a. Lecturing
b. Observing
c. Modeling
d. Questioning
3. The National Achievement Test results are interpreted against set mastery level. This means that it falls under ________________.
a. norm-referenced test
b. criterion-referenced test
c. diagnostic test
d. formative test
4. If you are a rationalist teacher, which among the following will be your guiding principle?
a. Teachers should teach the students that they can never have real knowledge of anything.
b. Teachers should teach the students all bodies of knowledge, skill, and value that he needs for the better future.
c. Teachers should teach the students to be firm with their religious beliefs.
d. Teachers should teach the students to develop their mental powers to the fullest.
5. Mr. Angelo always tells his students that pleasure is not the highest good. His teaching is against which philosophy?
a. Idealism
b. Realism
c. Essentialism
d. Hedonism
6. Teacher A us a teacher of English as Second Language. She uses vocabulary cards, fill-in-the-blank sentences, dialogues, dictation, and writing exercises in teaching a lesson about grocery shopping. Based on this information, which of the following is a valid conclusion?
a. The teacher is teaching in a variety of ways because students have different learning styles.
b. The teacher is applying the Revised Bloom’s of hierarchy of cognitive learning.
c. The teacher is emphasizing reading and writing skills.
d. The teacher wars to make her teaching more student-centered by having less talk.
7. A teacher’s summary of lesson serves the following functions, EXCEPT:
a. It links the parts of the lesson.
b. It reminds the students the information learned for a higher of retention.
c. It brings together the information that has been discussed.
d. It clinches the basic ideas or concepts of the lesson.
8. Teachers often complain of numerous non-teaching assignment that adversely affect their teaching. Does this mean that teachers must be pre-occupied only with teaching?
a. Yes, if they are given other assignments, justice demands that they be properly compensated.
b. No, because every teacher is expected to provide leadership and initiative in activities for the good of the communities around them.
c. No, because they are also tasked to lead community activities as leaders.
d. Yes, because teaching is enough full time job.
9. Ms. Evelyn gave her first-grade class a page with a story in which pictures take the place of some words. Which method did she use?
a. Spaulding method
b. Whole Language Approach
c. Rebus Method
d. Language Experience Approach
10. St. Scholastica’s College, a catholic-school, which helps in the development of graduates who are “maka-diyos” is an influence of _________________.
a. naturalistic morality
b. situational morality
c. religious morality
d. classical-Christian morality
11. A child who gets punished for cheating may not cheat again immediately. But this does not mean that the child may not cheat again. Based on Thorndike’s theory on punishment and learning, this shows that ______________________.
a. Punishment strengthens a response
b. Punishment does not remove a response
c. Punishment removes a response.
d. Punishment weakens a reponse.
12. What should a teacher do for students in his class whose ability are behind their grade level?
a. Give them materials on their level and let them work at a pace that is reasonable for them, trying to bring them up to a grade level.
b. Give them the same work as other students, because they will absorb as much as they are capable of.
c. Give the same work as the other students, not much, so that they won’t feel embarrassed.
d. Give them work on the level of the other students and work a little above the classmates level to challenge them.
13. Which type of report refers to on-the-spot description of some incident, episode or occurrence that is being observed and recorded as being of possible significance.
a. autobiographical report
b. biographical report
c. value and interest report
d. anecdotal report
14. An effective classroom manager uses low-profile classroom control. Which is a low-profile classroom technique?
a. note to parents
b. after-school detention
c. withdrawal of privileges
d. raising the pitch of the voice
15. Bruner’s theory on intellectual development moves from enactive to iconic and symbolic stages. In which stage(s) are diagrams helpful to accompany verbal information?
a. symbolic
b. enactive and iconic
c. symbolic and enactive
d. iconic
16. As a teacher, you want to develop the skill of synthesizing in your students. Which one should you do?
a. ask your students to answer questions beginning with “what if”
b. ask your students to interpret the data in the presented graphs
c. tell your students to ask you questions about the things they did not understand in the lesson.
d. ask your students to formulate a generalization from the data shown in the graphs.
17. What is the mean of this score distribution: 5, 9, 10, 11, 12?
a. 10
b. 47
c. 9.4
d. 12
18. Standard Deviation: Variability ; Mode: ____________________
a. correlation
b. central tendency
c. level of difficulty
d. discrimination
19. Mr. Angelo combined several subject areas in order to focus on single concept for interdisciplinary teaching. Which strategy or method did he use?
a. problem-centered learning
b. thematic instruction
c. reading-writing activity
d. unit method
20. Rights and duties are correlative. This means that _________________.
a. rights and duties regulate the relationship of men in society
b. each right carries with it one or several corresponding duties
c. rights and duties arise from natural law
d. rights and duties ultimately come from God
21. What can be said of Jerome who obtained a score of 75 in a grammar objective test?
a. He answered 75 items in the test correctly.
b. He answered 75% of the test items correctly.
c. His rating is 75.
d. He performed better than 25% of his classmates
22. In a treatment for alcoholism, Mark was made to drink an alcoholic beverage and then made to ingest a drug that produces nausea. Eventually, he was nauseated at the sight and smell of alcohol and stopped drinking alcohol. Which theory explains this?
a. operant conditioning
b. social learning theory
c. associative learning
d. attribution theory
23. Studies in the areas of neurosciences disclosed that the human brain has limitless capacity. What does it imply?
a. Every child is a potential genius.
b. Every pupil has his own native ability and his learning is limited to his native ability.
c. Some pupils are admittedly not capable of learning.
d. Pupils can possibly reach a point where they have learned everything.
24. A mother gives his boy his favorite snack every time the by cleans up his room. Afterwards, the boy cleaned his room every day in anticipation of the snack. Which theory is illustrated?
a. associative learning
b. classical conditioning
c. operant conditioning
d. modeling
25. If the material is dangerous for the learners to handle, which of the following method will you use?
a. textbook
b. group discussions
c. lecture demonstration
d. eclectic
26. If you wish to relate a subject matter to one of the four principles of learning, the _________ approach should be used.
a. multidisciplinary
b. interdisciplinary
c. conceptual
d. integration
27. You wish to make the learners learn or internalized fully a subject matter to be taught to them. Which of the following will you need?
a. integrated
b. muti-media
c. master
d. multi-disciplinary
28. Fernando Poe Junior became a legend in the ‘show business’ because of his talent, determination, and hard work. What role does this illustrate?
a. ascribed role
b. hereditary role
c. achieved role
d. temporary role
29. The pinning of veil around the bride and the groom, the exchange of rings,, and the realeasing of doves during wedding ceremonies show that culture is _________.
a. historical
b. changeless
c. cotinous
d. symbolic
30. Based on Edgar Dale’s Cone of Experience, which activity is closest to the real thing?
a. listening to recording
b. watching a demonstration
c. viewing images
d. attending exhibit

ANSWER KEY:

2018 LET Professional Education Reviewer Answer Key:

  1. B
  2. C
  3. B
  4. D
  5. D
  6. A
  7. C
  8. B
  9. B
  10. D
  11. B
  12. A
  13. C
  14. D
  15. A
  16. D
  17. C
  18. B
  19. D
  20. B
  21. A
  22. C
  23. A
  24. B
  25. C
  26. D
  27. B
  28. C
  29. D
  30. D



2018 LET General Education Reviewer



1. Below is an excerpt from John F. Kennedy’s “Inaugural Address.”
In your hands, my fellow citizens, more than mine, will rest the final success or failure of our course. Since this country as founded, each generation of Americans has been summoned to give testimony to its national loyalty. The graves of young Americans into answered the call to service surround the globe. Now the trumpet summons us again-not as a call to bear arms, though, arms we need, not as a call to battle, though embattled we are; but a call to bear the burden of a long twilight struggle, year in and year out, rejoicing in hope, patient in tribulation, a, struggle against the common enemies of man: tyranny, poverty, disease, and war itself. Can we forge against these enemies a grand and global alliance, North and South, East and West, that can assure a more fruitful life for all mankind? Will you join me in this historic effort? In the long history of the world, only a few generations have been granted the role of defending freedom in its hour of maximum danger. I do not shrink from this responsibility; I welcome it I do not believe that any of us would exchange places with any other people or any other generation. The energy, the faith, the devotion which we bring to this endeavor will light our country and all who serve it, and the glow from that fire can truly light the world. And so, my fellow Americans, ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country. My Fellow citizens of the world ask not what America will do for you, but what together we can do for the freedom of man.
One of the purposes of the speech is to motivate listeners to
A. serve their country
B. enlist in the armed forces
C. prepare themselves for battle
D. preserve the right to bear arms
2. What is the difference between the largest 4-digit number and the smallest 4-digit number?
a. 8999
b. 8000
c. 9998
d. 8888
3. How many ways can a committee of four people be selected from a group of seven people?
a. 35
b. 70
c. 140
d. 210
4. Which location should have most nearly twelve hours of day light and twelve hours of darkness during December?
a. a town that is located between the Equator and the South Pole
b. a town that is located close to the equator
c. a town that is located close to the North Pole
d. a town that is located close to the South Pole
5. How many gallons of water will fill a fish tank that is 18 inches by 12 inches by 48 inches? (There are 231 cubic inches per gallon). Round your answer to the nearest gallon.
a. 45 gallons
b. 40 gallons
c. 47 gallons
d. 38 gallons
6. Which are the next three terms in the progression 1, 4, 16 . . . 8 terms?
a. 64, 256, 1024
b. 67, 259, 1027
c. 66, 258, 1026
d. 65, 257, 1025
7. One of the most outstanding accomplishments of the cooperative movement is the encouragement of thrift. Which maxim of God puts this into practice?
a. God helps those who help themselves
b. Look at the birds: they do not plant seeds/gather a harvest and put it in barns; yet your Father in heaven takes care of them!
c. He is near to those who call to Him, who call to Him with sincerity
d. Happy are those who are merciful to others; God will be merciful to them!
8. What correction should be made to this sentence?
Buying a fire extinguisher knowing how to use it, and placing it in a location familiar to all family members can help protect families against fire.
a. Insert a comma after extinguisher
b. Change the spelling of families to familys
c. Change placing to place
d. Insert a comma after help
9. Which is NOT personal integrity?
a. Time
b. Place
c. Order
d. Harmony
10. Nasa anong kaganapan ng pandiwa ang pangungusap?
Naglaro ng basketball sa Rizal Stadium ang koponan ng aming pamantasan.
a. Sanhi
b. Tagaganap
c. Kagamitan
d. Ganapan
11. In how many ways can you arrange three mathematics books (Algebra, Geometry, Trigonometry) in order on a shelf?
a. 6
b. 8
c. 12
d. 24
12. Alin sa mga sumusunod ang mensahe ng epiko ng IIokano na BIAG NI LAM-ANG?
a. Pinatutunayan ng epiko ang yaman ng Ilokano sa lahat ng bagay.
b. Kailangan paniniwalaan ang ukol sa bisa ng mga anting-anting dahil sa mga pangyayaring nagpapatunay dito.
c. Dito nagpapatunay na walang kamatayan.
d. Masasalat ang mga katutubong ugali at mga tradisyong dapat pagyamanin at panatilihin upang pakinabangan ng kabataan.
13. The hypotenuse of a right triangle is 25 feet. If one leg is 24 feet, what is the length of the other leg?
a. 5 ft
b. 15 ft
c. 20 ft
d. 7 ft
14. Carter’s part in relinquishing U.S. control of the Canal Zone to Panama is described as a victory for __________.
a. conservatism
b. anti-imperialism
c. isolationism
d. imperialism
15. If a baseball player hits 10 home runs in the first 45 games, at the same rate how many home runs can he expect to hit during the 162-game season?
a. 38
b. 42
c. 36
d. 40
16. In an experiment, a drop of blue ink is placed on the surface of a glass of water. In a few minutes, the drop of ink is dispersed throughout the water, turning it light blue. The result of the experiment proves that
a. molecules of ink and molecules of water are in constant motion
b. heat causes the ink to disperse
c. a new compound is formed by the combination of ink and water
d. ink molecules have less density than water molecule.
17. Which area of the brain controls feeling on the left side of a person’s face?
a. The left occipital lobe
b. The left parietal lobe
c. The right parietal lobe
d. The right occipital lobe
18. The Soviet Union’s attempt to establish a missile base in Cuba is interpreted as a direct violation of
a. the Truman Doctrine
b. the Monroe Doctrine
c. the Strategic Arms Limitations Talks (SALT)
d. the Declaration of Independence
19. What does a stick of unlit dynamite demonstrate?
a. Chemical Energy
b. Nuclear Energy
c. Kinetic Energy
d. Potential Energy
20. A nation in which loess would likely be found today is
a. Iceland
b. United States
c. Japan
d. Ecuador
21. Which is the MOST important perceived need and problem of the Filipino family?
a. Unemployment or financial problem
b. Proneness to vices
c. Over protectiveness of children
d. Double standard on the roles of male and female
22. Of the following changes in the socio-economic, political cultural and physical that have occurred in the Filipino family, which one remains to be TRUE?
a. The loss of the traditional evening prayer and the ritual of blessing (mano)
b. The unity of the family despite competing demands
c. The continued parental influence over children’s language dress and other behavior
d. The continued support for parents and siblings
23. Which of the following foreign policy actions today is a direct result of early American imperialist policy?
a. Stationing of American troops in West Germany
b. America’s military support of Israel in the Middle East
c. America’s patrolling of waters off the Libyan coast
d. America’s establishment of military bases in the Philippines
24. Which is the BEST WAY to write the underlined portion of this sentence?
A person should keep in mind some basic safety rules when you are deciding whether or not to use a fire extinguisher.
a. rules you decide
b. rules when you decided
c. rules you are deciding
d. rules when deciding
25. Which antidote would have a similar effect if vinegar or citrus juice were not available?
a. Milk
b. Raw egg white
c. Vegetable oil
d. Water
26. How much larger is the supplement of a 57 degree angle than the complement of a 75 degree angle?
a. 108 degrees
b. 18 degrees
c. 105 degrees
d. 123 degrees
27. Rmae was a landowner from Cabiao, Nueva Ecija. Under the CARL, she was claiming 8 hectares, 5 hectares of which represented the retention limit and the 3 hectares for her only child. Why was her child denied the 3 hectares?
a. Her son was 15 years old who was actually tiling the farm
b. Her son was 17 years old who was managing the farm
c. Her son was 13 years old who has been helping till the farm
d. Her son was 19 years old who was actually tilling or managing the farm
28. Below is the poem written by Edgar Lee Masters in 1915:
What Happened to Tom Merritt?
At first I suspected something
She acted so calm and absent-minded.
And one day I heard the back door shut,
As I entered the front,
and I saw him slink Back of the smoke house into the lot,
And across the field.
And I meant to kill him on sight.
But that day, walking near Fourth Bridge,
Without a stick or a stone at hand,
All of a sudden I saw him standing,
Scared to death, holding his rabbits,
And all l could say was,
Don’t, Don’t, Don’t,
As he aimed and fired at my heart.
Which of the following techniques is used in the poem?
a. Verse
b. Rhyme
c. Free verse
d. Personification
29. Anong tayutay ang tinutukoy nito?
Durog ang katawang bumagsak sa semento si Miguel.
a. Pagtutulad
b. Pagbibigay katauhan
C. Pagmamalabis
D. Pagwawangis
30. To gain the attention of the audience when speaking, the technique is to __________?
A. start low, speak hurriedly
B. start high, speak loudly
C. start high, speak rapidly
D. start low, speak slowly
ANSWER KEY:

2018 LET General Education Reviewer Answer Key

  1. A
  2. A
  3. A
  4. B
  5. A
  6. A
  7. A
  8. A
  9. B
  10. A
  11. A
  12. D
  13. D
  14. B
  15. C
  16. A
  17. C
  18. C
  19. D
  20. A
  21. A
  22. B
  23. D
  24. D
  25. A
  26. A
  27. D
  28. C
  29. D
  30. B


We are thankful for visiting and reading our post. If you like this topic, you may share it on Facebook and Twitter through those buttons found in the upper left side. Please LIKE and SHARE!


comments powered by Disqus
 

DISCLAIMER: PinoyThinking site does not host anything nor owned copyright files and materials like images, pictures, videos, third party applications. To report, email at admin.

Powered by Blogger |
Copyright © 2013. Pinoythinking - All Rights Reserved